Esittelyitä

Täälä Pirkanmaan perukoilla innostuttiin ajeleen 2015 loppukesästä kun Italianreissulla tuli vastaan heppu kuka kertoi yksipyöräilyn olevan rankkaa. Väitti että 100m ajelua tuntuisi (alkuun) että olisi juossut maratonin, hieman liioittelua mutta löytyipä mukava hyötyliikuntaharrastus! Opettelin 26" Nimbus munilla joka talven aikana lisääntyi KH36, KH29, Nimbuksen 19" ja 28" UW. Viimeksi mainitulla en osaa vielä ajaa. KH36 muodostunu lempparipyöräksi, 26" lähinnä talvi/maasto käyttöön, 19" lähinnä erinäisten uusien taitojen opetteluun ja kävelevään seuraan ja 29" maastoon ja “yleisajoon”.

Lähinnä hyötymatkoja kauppaan ja töihin tulee ajeltua ja huvikseen luontopolkua tai maantienreunaa ja “pyöräretkeily” leiriytymiskamojen kanssa. Yleensä pyörä mukana jos autolla tarvii kaupungissa käydä niin ei tarvi taajamissa pakokaasuja päästellä saatika ruuhkissa istua. Idlaus sujuu jotenkuten muilla kuin 36" joka pikkuhiljaa on vaipumassa talviunille. Taaksepäin menee pienemmillä pyörillä hoippuen ja paikallaan pomppiminen satunnaisesti. Jonkunlainen kumma kynnys tuossa pomppimisessa vaikka sen on useasti kuullu olevan helppoa. Tavoitteena yhdellä jalalla pyörän päällä toimiminen ja hyppiminen ja aienpien taitojen hiominen. Ja schlumpf kunhan moiseen uskaltaa lähteä.

Jos innokkaita Tampereen suunnalla/lähistöllä niin voisi joskus porukalla pyörähdellä ympäriinsä. Ja miksei muuallakin jos sattuu olemaan kauenpana käymässä.

Minä vaikutan Kirkkonummella Masalassa. Viime kesänä hommasin kaverilta nurkkiin pölyttymään jääneen 20-tuumaisen simppelin pyörän jolla olen opetellut ajamaan. Vaihdoin siihen Spessun 2.8-tuumaisen renkaan joka on osoittautunut oikein mainioksi, vähän pehmentää menoa kapeaan renkaaseen verrattuna. Perusajaminen sujuu nyt suhteellisen varmasti. Free mount sujuu myös, mutta hiukan epävarmasti. Sen suhteen vielä paljon treeniä edessä. Talvipyöräksi olen katsellut Nimbus Hatchettiä jahka joku eurooppalainen kauppa sitä saisi toimitettua. Jos vaikka hanget palaisi ja pääsisi lumella ajamaan.

Viime jouluna hankittiin 10-vuotiaalle tyttärelle 18-tuumainen. Harjoittelua hetken katseltuani päätin, että minä kans. Ostin käytetyn halvan 20-tuumaisen ja opettelin sillä talven aikana notkumaan eteenpäin. Keväällä-kesällä talli täyttyi erikokoisilla ja -näköisillä käytetyillä ja uusilla pyörillä. Tori.fistä löytyi jopa 150-senttinen kirahvi, jota olen uskaltanut muutaman kerran kokeilla. Heinäkuussa kokeilin 36-tuumaista ensimmäisiä kertoja kun tulin pää (taju lähti hetkeksi) ja sormi (nivel pois paikoiltaan) edellä sen selästä. Onneksi oli kypärä päässä, mutta UPD kuitenkin hillitsi menoa muutamaksi viikoksi. Huomasin, että olen tämän jälkeen suhtautunut uudenlaisella kunnioituksella lajiin, ja nykyään ajelen kaikki mahdolliset suojat päällä.

Yleensä ajelen 26-tuumaisella läheisellä pururadalla ja hiekkakuopalla Hausjärven Ryttylässä. 36-tuumainen on lähinnä kerännyt pölyä, mutta ehkä ensi kesänä… Haaveissa on 27,5-tuumainen KH. Tyttären mielestä yksipyöräily on jo jonkin aikaa ollut tylsää.

Ajatuksena oli hieman haastaa itseään ja opetella jotakin uutta kesän aikana. Jostakin tuli sitten mieleen pätkä jonka olin nähnyt kun joku veti yksipyöräisellä maastossa. Tästä sitten otin kipinän ja asetin tavoitteeksi että kesän lopulla pitää onnistua yksipyöräily jonkinlaisessa helpossa maastossa/polulla.

Aloitin sitten keväällä treenaamisen 24" Nimbus MUnilla täällä Turun kupeessa. Samalla selvisi että melko rankkaa tuolla ajelu on ja että sehän käy ihan treenistä. Sen verran homma alkoi sujumaan että loppukesästä hankin tuolle kaveriksi KH 27.5:sen, jolla hikiset treenit sitten jatkuivat.

Mutta täytyy myöntää että nyt into on jo hieman hiipunut. Tulee käytyä ajelemassa ehkä kerran viikkoon hieman, jotta jonkinlainen tuntuma säilyisi. Tosin black fridayn innoittamana hieman katselin josko olisi jotain hyvää 20":sta tullut tarjoukseen. Semmoisella voisi ehkä opetella paremmin ns. perustaitoja jotka ei vielä suju (idlaus, taaksepäin ajelu jne).

Auts! Tajuvek tuskin kovin kannustava kokemus on, onneksi ei ilmeisesti pysyvämpää vammaa tullut! Kerran tuli kesällä käytyä lääkärillä rannetta näyttämässä ja kyselemässä että pitäiskö huolestua, ei vaikuttanut mielestäni murtumalta mutta halusin viksumman mielipiteen. Viikon jälkeen helpotti ja tosiaankin aika usein sen jälkeen hanskat kädessä mennyt. Meinannut taas vähän jäädä tosin… Hyvä kaivella tämmösiä pintaan jos vaikka reipastuisi asian suhteen. Toisen kerran maantien reunaan/pientareelle/kuperkeikkaa ojaan 36" kanssa, repussa oli desilappuja ja verenvuotokin kerkesi tyrehtyä loppumatkan (50km) aikana :stuck_out_tongue: Komiat arvet oli muutaman viikkoa molemmissa käsissä, oikeassa jalassa ja kyljessä. Vasen jalka ja pää säästyivät! Kypärä sentään oli.

Meilläkin poitsu ajoittain “laiskistui” asian suhteenn mutta hyötymatkoja harrastuksiin ja kaupoille tuli sitten aivan loppusyksyyn ajeltua. Uusi into nousi kun huomasi mahtuvansa äiskän 24" pyörälle ja sillä pääsi kovaa :slight_smile: Veikkaisin että runkoa lyhentämällä lyhyellä satulaputkella mahtuisi tulevana kesänä 26", voi tosin olla aika rankka polkea 9-vuotiaalle. En tosin ensimmäistä kertaa yllättyisi…

24" ei ole paha koko perustaitojen harjoitteluun mutta kevyempi/kapeampi rengas (duron tilalla?) niin helpottaa suuresti ja ei ole niin kallis investointi kuin kokonaan uusi pyörä. Innostuksen hiipumiseen taasen auttaa isompi pyörä jolla voi mieluusti ajella hyötymatkoja töihin/kouluun/kaupalle/minnelie, tavan polkupyörää korvaamaan.

Ja Aali:

Hatchetia on ollut ainakin uk kaupassa myynnissä, tosin nyt ainakin out of stock. Ruotsista saisi Oregonia halvennuksella, siihen taitaa aika leveä rengas mennä myös. Itselläni on talviajoon turhan ohut nastarengas, leveä olisi mukava jos vaikka vähän pinnallakin pysyisi. Tuntuvat vaan olevan noita erikoisleveitä tai sitten ohuita eikä esim Duron kokoisia tunnu löytyvän. Omat ajelut tosin kaipaa enemmän jäisellä pystyssäpysymistä kuin lumen päällä niin nastat on kova juttu.

http://www.unicycle.uk.com/unicycles/muni/nimbus-unicycles/26-nimbus-hatchet-muni-unicycle-grey.html

http://www.unicycle.se/enhjulingar/nimbus-oregon-26

Kyselin sitä maililla UKsta, vastaus oli että tulee huhtikuussa lisää. Ruotsin kaupassa on tosiaan Oregonia tarjolla hyvään hintaan, sitäkin kyselin mailitse. Onneksi kysyin vielä saksasta ja sieltä sanoivat parisen viikkoa sitten että tulee muutaman viikon sisällä lisää. Nyt tänään tuli sieltä maili että nyt olis tilattavissa. Pitää laittaa tilaus sisään kunhan tästä työmaalta kotiin pääsen!

Lunta on juuri sen verran että peittää maan niin uskaltaa 24:lla ajella. Parina iltana käyny koiran kanssa lyhyellä lenkillä. Saapa peruslenkittämiseen hieman lisäjännitystä tällä tavalla :slight_smile:

Isompi peli löytyy myös tallista (KH 27.5), mutta tuo 24 on passeli koiralenkeille. Uutta rengasta olen katsellut, mutta en oikein tiedä mikä olisi hyvä (Felt Berm Master olisi ehkä hyvä yleisrengas).

36":n oli myös haaveissa, mutta teidän haverit vahvistaa kyllä sen että oma taitotaso ei ole riittävällä tasolla.

Ei ainakaan sellaista, jonka olisin itse huomannut :slight_smile: Taisin vähän ahneesti lähteä kokeilemaan suurempia kokoja, vaikka taitotaso oli vielä vaatimaton. Nyt olen pysytellyt pitkälti 20- ja 26-tuumaisissa, ja silloin tällöin käynyt kokeilemassa 29-tuumaisella. Oma oppimiseni on ollut perusajamisen oppimisen jälkeen varsin verkkaista, ja edistystä on tapahtunut lähinnä parilla alueella. Jostain syystä pomppiminen sujuu varsin hyvin 20-tuumaisella, mutta idlaus on vähän niin ja näin ja takaperinajaminen ei oikeastaan ollenkaan. Uskaltauduin loppusyksystä kokeilemaan jump-mounttausta (miten tuon nyt sitten suomentaisikaan…), joka alkaa vähitellen onnistua.

En osaa renkaita nimetä mutta kevyempi kuvio - paremmin tottelee tasasella. Tuo berm ei ole pahan näköinen, mutta siitäkin voinee keventää. Sitten jos toivoo maastoon/kadulle/harjoitteluun yhden renkaan niin joutunee jostain suunnasta tinkimään. Mikälie kendan rengas Nimbus IIn mukana tulee on hyvä tielle/radalle mutta kovin haastavaan maastoon en lähtisi.

Ei liikaa kannata pelästyä havereista. Aika hyvin voi määritellä sen vaikeus/riskitason millä ajelee, isommallakin pyörällä. Vaikka onhan noita itsenaä rikkomisia lueskellut kummallisistakin tilanteista, mountti epäonnistuu - kantaluu seitsemään osaan jne… Itselle ainakin tuo 36" on ollut aivan eri maailma kun pienemmät, en tiedä miten pienemmällä harjoittelu olisi tuota estänyt. Olisi voinut harjoitella 110mm kampia turvallisemmassa ympäristössä vähän kauemmin :slight_smile: aika pian vauhtuivat takasin 127mm. En tiedä miten hpne onnistui tempussaan mutta jos ympärillä ei ole esteitä (autoja, seiniä, vanerilaatikolla peitettyjä korkeushyppytelineitä…) niin homma on vähemmän riskaabelia. Mitälie kumimassaa nuo tennis/urheilukentät on, niillä on hyvä harjoitella :slight_smile:

Juu, olen samaa mieltä siitä, että kyllä isompiakin pyöriä kannattaa kokeilla, ja myös omassa tähtäimessäni on 36-tuumaisen ottaminen taas harjoitteluun jossain vaiheessa. Itselläni ehkä isoimpana ongelmana on ollut se, etten ole oppinut kunnolla kaatumaan, vaan tullut aina välillä alas pyörän selästä miten sattuu ja siten on kolissut. Oma haverini tapahtui urheilukentällä, jossa ajelin tyttäreni kanssa siten, että hän ajoi 24-tuumaisella ja minä 36-tuumaisella. Tyttö paineli koko ajan edelläni ja ajattelin, että kyllähän tälläkin pitäisi päästä…

Tosiaan tuo Berm sopii lähinnä hieman kevyemmäksi Duron korvaajaksi. Täytynee laittaa Berm sekä joku vielä kevyempi rengas tilaukseen. Duro on ollut kyllä hyvä jyrärengas asfaltin ulkopuolella.

Näinhän se on. Täytyy kumminkin isommat pyörät jättää ensi kesälle. Ja kyllähän tuolla maastossa harjoitellessa on tullut lenneltyä hieman miten sattuu. Tulee suojavarusteillekin käyttöä :slight_smile:

Tilaukset on tehty, käsitelty ja pari päivää sitten jo toimitettukin. Nyt on muutaman kerran totuteltu Hatchettiin aiemman 20" jälkeen ja on se kyllä aikamoinen peli! Alkuun olohuoneessa kasattuna tuntui aivan valtavan suurelta ja jo etukäteen pelotti kiivetä satulaan (se on aika paljon korkeammalla kuin pikkupyörässä) :slight_smile:

No, ulkona se suuruuskin asettui paremmin oikeisiin mittasuhteisiin eikä se nyt niin julmetun isolta enää tunnu. Koko kyllä tuntuu kaikkien liikkeiden (kiihdytys, jarrutus, suunnanmuutokset) jähmeytenä ja vaativat aikalailla voimaa. Siinä olikin alkuspekseistä poiketen ihan kunnon läskikumi (Maxxis Minion 26x4.8) ja sen tuoma paino ja koko kyllä on vaikuttava. Menee varmaan jonkun aikaa että sen kanssa pääsee sinuiksi :slight_smile:

Onnittelut Hatchetistä! Tuo on kyllä hieno ja varmasti myös hauska peli!

Tuommoisella läskikumilla ei varmasti pienet epätasaisuudet tunnu missään :slight_smile: Mutta joutunee sitten aika kovasti paimentamaan joissakin tilanteissa?

Moikka kaikille! Mukava huomata että suomenkielistäkin keskustelua löytyy täältä :slight_smile:

Asun nykyään Espoossa Leppävaarassa ja ajelen yksipyöräisellä lähinnä poluilla. Aloitin yksipyöräilyn viitisen vuotta sitten ja kokemusta on 20, 24, 26, 27.5, 29 ja 36 tuumaisilla ajosta :slight_smile: Nykyisin omistan kylläkin enää 24, 29 ja 36-tuumaiset ja postissa on tulossa uusin Hatchet 26x4.8 renkaalla. Suomen polkujen lisäksi olen rymynnyt yksipyöräisellä myös Alpeilla ja Teneriffan patikkapoluilla.

Nyt talviaikaan kannattaa muuten käydä ajelemassa poluilla, jotka on yleisesti ottaen teknisesti helpompia talvella kuin kesällä, koska lumi tasoittaa epätasaisuudet kivasti ja kapeaa kovaksi tallattua polkua on mukava ajaa yksipyöräisellä. Asvaltille ja oikein helpoille poluille suosittelen kaikille 36-tuumaista, jolla ajaminen on myös yllättävän hauskaa!

Moi! Alan siis odottamaan sitä unohtumatonta kertaa, kun joku tulee polulla yhdellä pyörällä vastaan! Ajan itse 2-3 krt viikossa poluilla Turunväylän eteläpuolella Espoon Laajalahden ympäristössä. Näin talvella nastoitettu 26x4.8" (Dillinger 5) toimii kivasti. Aloitin touhun vuosi sitten, ja varsin paljon tässä kiehtoo jatkuva kehittyminen, kun mahdoton muuttuu mahdolliseksi ja lopulta täysin luontevaksi.