Alkuun hyvällä vai halvalla pyörällä?

Terve,

Testasin kaverin yksipyöräistä ja innostuin lajista oikein kunnolla. Nyt olisi sitten oma pyörä hakusessa. Turun Possen sivuja kun kävin katsomassa niin ainakin siellä moni oli tehnyt niin että oli ensin ostanut yhden pyörän ja sitten puolen vuoden päästä vaihtanut parempaan. Köyhä opiskelija ei haluaisi tehdä noin vaan ostaa heti laitteen jolla pärjäisi pidempäänkin.

Eli kuinka hyviä/huonoja nuo halvat pyörät ovat? Lähinnä nyt tarkoitan noita 50-100 euroa pyöriä. Olen katsellut että oma valinta olisi 24" Nimbus joka on 2-4 kertaa kalliimpi verrattuna noihin halpoihin. Mitä sillä rahalla saa? Jossain oli että noilla halvoilla voi ajaa sisällä ja ehkä vuoden. Eivät kestä aikuisen ihmisen painoa, totta vai tarua? Ulos ei ole asiaa huonojen materiaalien takia, totta vai tarua?

Mitenkäs sitten tuo Nimbus: mitä eroa on muni ja freestyle Nimbuksilla? Näyttävät rengasta lukuunottamassa samoilta minun silmääni. Oma käyttö olisi yleistä rullailua, koulumatkoja ja jotain metsäpolkuja… kunhan oppii. 24" taitaa olla tuohon kaikkeen paras koko. Oma taustani on lumilautailussa (13 vuotta) enkä enää usko innostuvani mistään hyppelyistä pyörällä kun rupeaa tuo riskiensietokyky pienenemään iän karttuessa =) Kikkailuun ei tuo 24" rengas vissiin sovi kovinkaan hyvin.

Kumpi noista on tehty rankempaan käyttöön? En heti ymmärrä miten metsäajo ja joku kivien ylitys olisi rankempaa kuin urbaani ympäristä? Entä onko katurenkaalla oleva Nimbus OK maastovehje kun vaihtaa renkaan vai tarviiko sitäkään vaihtaa? Sileä rengas rullaa tietenkin paremmin tiellä mikä kuulostaa hyvältä. Mutta siis mitä eroa noissa malleissa oikeasti on? Entä Nimbus ja Nimbus II? Uusi ja vanha malli?

Auttakaa miestä mäessä niin saadaan uusi yksipyöräilijä Suomen Turkuun. Tarkoitus olisi oppia alkeet ennen lumen tuloa että olis edes jotain mahkuja selvitä pystyssä talvella ja rullailla mahdollisuuksien mukaan silloinkin.

Toivottavasti tämä viesti on hyvä alku myös hieman tietopuoleisemmalle sisällölle tähän foorumiin ja avuksi muillekin lajista tietoa hakeville. Suomeksi kun ei löydy tietoa oikein lainkaan. Toki tuo Lontookin sujuu, mutta suomi on aina suomi.

Kiitos.

_Jyrki

www.banaanimatkat.fi

joo terve.

joo ihan hyvä ko näitä harrastajia on tullu lissää. eihä suomeksi täsät paljoa löydy suomeksi tietoo.

mää voin vähän yrittää auttaa. mulla itellä oli kaks vuotta semmoinen ihan tavallinen pyörä (90€) ja ajelin sillä ihan tavallisesti. sitte tänä vuonna ko innostuin tuosta trialista siis tuosta hyppelystä ja muusta temppuilusta nii piti hommata uus pyörä siihen tarkotukseen. eihän tuommonen tavallinen ykspyöränen kestä hyppimistä paljoa. mutta jos ihan tavallisesti ajelee vaa nii se käy. mutta mitä isompi rengas nii pääsee sitä nopeempaa.

semmonen sileärenkainen pyörä käy ainaki freestyleen.tai oikeestaa sitä varten ne on tehty. siis että temppuillaan ykspyöräsen päällä, yleensä tasaisella maalla.mutta paksurenkaiset on tarkoitettu yleensä metikköönn ja tai muualle vaativampaan ajoon. uskon että nimbus on on ihan kelpo pyörä. kaveri aikoo ostaa myös semmoisen. itellä on koxx-onen devil ja se on kestävä ja hyvä.

tässä oli jotain tietoa. toivottavasti saat edes jotai irti

Itseäni täydentäen:

Eroista: katsoin noiden Nimbusten kuvia vielä rinnakkain: satulansäätö, kammet ja polkimet ovat vissiin erilaiset. Nimbuksen ja Nimbus II eroja on jo rungossakin. Uusi lienee parempi.

Terveppä terve.

Alkuun vois todeta että rehellisesti noista halvoista trainereista ei kyllä oo oikeen mihinkään. Tai kyllä niillä just alkuun pääsee mut ei voi kyllä yhtään suositella jos meinaa selvitä yhdellä pyörän hankinnalla.

Freestyle ja MUni nimbusten eroina on lähinnä rengas, kammet polkimet ja vanne. Munissa rengas leveämpi ja paksumpi, antaa enemmän pitoa ja joustoa metsäajossa. Tuosta rullaavuudesta en osaa oikeen sanoa kun ei oo tullu slicksi kumilla ajeltua pahemmin mutta kyllä tuo kunnon maastorengaskin yllättävän hyvin rullaa meikäläisen mielestä asfaltillakin. Kammet on Munissa pidemmät joilla saa enemmän vääntöä ja pääsee mäet ylös/alas helpommin, tosin maksimivauhdit kärsii pitkien kampien takia. Piikkipolkimet on metsässä märällä ja ainakin talvella aivan pakolliset ei noilla freestylen muovipolkimilla pysy nääs jalat yhtään jos ne pääsee kastumaan/jäätymään. Vanne on tai ainakin pitäisi olla Munissa kestävämpi ja kestää kovempaa ajoa.

Tuo 24" Muni saattais olla sellanen pyörä mikä vastaa tuollasta ajoa kun sua kiinnostaa. Se toimii hyvin ainakin metsässä ja kohtuu pitkäänkin, voi rauhassa ajaa kivien yli pelkäämättä että kammet vääntyy. Tosin ei se enää metristä droppia välttämättä kestä, ainakaan tuo 26" malli.
Toisaalta kadulla 24" voi tuntua ehkä vähän pieneltäkin, ainakin noilla 152mm kammilla, mutta enpä osaa varmaksi sanoa.
Itselläni on tuo 26" Nimbus lähes vakio-osilla (muutamat kammet väänsin alku aikoina) ja se kyllä ainakin on palvellut hyvin niin metsissä kuin ihan kulkuneuvonakin. Että se on vähän siinä ja siinä mitä tässä nyt suosittelis. Ero 24" ja 26" välillä on niin pieni et se on aika maku asia niiden välillä, mutta kyllä ainakin tuollasta MUnia suosittelisin freestylen sijaan, jos meinaa ajaa muuallakin kuin kesällä tai sisällä.

Toivottavasti tuli jotain järkevää kirjotettua, ei jaksa lukea enää tuota läpi :roll_eyes:
Ja tervetuloa mukaan ajelemaan, jos joskus taas mennään. Tuossa tultiin juuri tuolta Impivaaran takaa trialia ajamasta muutamien fillari-isäntien kanssa.

Tähän jos vielä tarkemmin koittais selittää noista. Eli siis tuollaiset halvat ~100€ pyörät ovat ihan OK pyöriä herjoituspyöriksi. Eteenpäinajon ja perus taidot sillä oppii ja ehkä maastorenkaan vaihdolla uskaltaa ajaa vähän ojan reunaakin, mutta kyllä siitä pyörästä “kasvaa ulos” lähes jokainen aikuinen alle vuoden ajolla. Pienemmillä lapsilla kestää varmasti pitempään kun tuota painoa ei ole kertynyt vielä pahemmin.

Kuitenkin hyvin pidettynä ja hyvissä olosuhteissa (sisällä tai kesä kuivalla) noidenkin pitäisi kestää kyllä useammankin vuoden. Juuri nyt isäukkokin harjoittelee yli 2 vuotta vanhalla Markku Purho trainerilla ja se toimii vielä ihan aivan mainiosti. Ja sitä pyörää on ajettu lähes tulkoon vain ulkona, kesät talvet. Pyörä siis kestää aikuisen painon normaaliajossa, muttei varmasti kestä sitä maastossa tai minkäänlaista hyppimistä. Ulkonakin noilla voi siis ajaa, mutta en kyllä lähtisi itse mitään metsäpolkua nyt ajamaan millään halvalla harjoitus pyörällä.

Moro Jyrki,

Osta 24" muni noin 150mm kammilla. Pääset poluilla hyvin, mutta kadullakin sellaista reipasta juoksuvauhtia. Ja kätevä pieneen kikkailuun. Paksu rengas 2,5 - 3 tuumanen joustaa mukavasti ja helpottaa ajoa poluilla.

Pitemmät kammet (esim 170)on hitaat, mutta tukevat kun taas lyhemmillä kiipeäminen/alamäki alkaa oleen jo työläämpää. Ainakin mä oon tykännyt 150mm sellaseen seka-ajoon kuten kikkailu, polut, savupiipusta laskeutuminen :slight_smile: jne.

Alle satasella et saa mitään järkevää yksipyöräistä. Kannattaa vähän satsata heti alkuun. Nimbus runko on hyvä ja siihen satulana suosittelisin KH/velo tyyppinen istuin. Cotterless eli perinteisellä neliöakselilla olevat kammet/napa riittää alkuun aika pitkään, kun taas kalliimmat (splined) kammet/akselit kestää jo melkeen ikuisesti.

Nimbus muni on jo aika hyvä vekotin, samoin Qu-ax 24" mikä maksaa noin 179.

Viime viikonlopun session seurauksena oon tilannut 3 munia kavereilleni ja voi olla et tulee vielä yksi lisää.

juha

Joo savupiiput on just se mitä olen ajatellut =)

(Ai mitä? Savupiiput? Jos et usko niin katso liite!)

Noiden kahden välillä oon arponut. Ja tosiaan 24". Kun nyt opettelee ensin ajamaan niin sitten ehkä tietää mitä haluaa.

Mistäs 179e? Eikös tuo krooni ole jotain 0,106 eli 190e olisi ruotsin kauppiaan hinta?

Kiitos vielä Juha viikonlopun seteistä!

Qu-ax on halvempi… onko se parempi sijoitus euroille? Onko tuo ruotsin unicycle helpoin paikka ostaa? Hinnat näytti olevan kaikkialla aika samaa?

Ruotsin kauppias on tosi hyvä mies. Ja postikulut on huomattavasti edullisemmat kuin saksasta. En tiedä onko nimbus vai qu-ax parempi. Voisin soitella ruÅttiin kun oon ostanut siltä jo 4 yksipyöräistä.

Onko MUnien vilauttelu levinnyt Jyväskyläänkin??? :astonished:

Yritys on kova, mutta matka on pitkä. Työmatkaa on tullu ajeltua et olis ihmisillä ihmettelemistä. Tai jos se ei riitä niin sitten savupiippua alas…