Temat do dyskusji o szeroko pojetych usterkach i sposobach ich naprawienia.
Jesli ktos uwaza ze jego usterka zasluguje na osobny temat to prosze bardzo, nie zawlaszczam wszystkich.
Ja zaczne od tego co mi sie spsulo ostatnio.
Juz na monomani moje mono wydawalo z siebie dziwne metaliczne brzekniecia, sadzilem ze to cos w pedalach, ale jezdzilo ok a ja po szybkim obejrzeniu nie znalazlem niczego podejrzanego. Dopiero ostatnio zaczelo robic sie dziwnie malo stabilne.
Ogledziny wykazaly jedna luzna korbe, ale nie dalo sie jej juz dokrecic moim kluczem. Patrze a to co stuka to jest podkladka (spacer) miedzy korba a lozyskiem. Wyglada na to ze lozysko wsunelo sie jakies 1-2mm wglab oski.
No i teraz pytanie co z tym zrobic.
Pierwsza opcja wg mnie to zdjac, zalozyc troche szersza podkladke za lozysko i zalozyc je na jakims locktite. Ale to wymaga sciagacza do lozysk no i jak podkladka nie bedzie wystarczajaco szeroka to wydaje mi sie ze bedzie poddatne na kolejne przesuniecia.
Druga opcja to zostawic jak jest, tylko zastosowac szersza podkladke miedzy lozyskiem a korba. Tylko czy czegos bardziej nie spsuje, no i skad wziac spacer 6mm.
na tej fotce, twoj problem jest malo widoczny. mysle ze jesli nie ma specjalnych luzow i takich tam to uzywaj tego dalej tak jak jest. w przeciwnym wypadku lepiej by juz bylo tu jakos interweniowac.
No wlasnie nie wiem co sie wyslizgalo, lozysko czy oska. Jak lozysko to mozna zalozyc inne.
Napisalem do UDC z pytaniem co polecaja zrobic, a pewnie skonczy sie na wymianie lozyska bo nie moge nigdzie znalezc czegos co by moglo zastapic spacer tyle ze kolo 6mm szerokosci.
Dostalem info od Rogera z UDC, ze te podkladki nie musza byc tak sztywno i zeby sprobowac zalozyc cos szerszego i dobrze dokrecic i bedzie OK.
W zwiazku z tym mufka 22mm z castoramy za 1.04 + przycinacz do rur i tak oto moj Nimbus zyskal nowy unikalny Golden Spacer
Teraz mialo kilka dni przerwy ale dwie wycieczki do pracy przezylo i nie wyglada zeby mialo przestac dzialac.
A swoja droga na nowej stronie udc sie pojawily spacery 6mm, czyli to co by mi akurat w tym przypadku idealnie pasowalo.