Hej, jest plan powtorzenia zeszlorocznej wycieczki w gory.
W zeszlym roku byla to Szyndzielnia. Teraz jeszcze nie wiadomo, ale zapewne rowniez jakies Beskidy. Najchetniej tak, by pojezdzic i sobote i niedziele z noclegiem np w jakims schronisku. Proponowane terminy to drugi lub trzeci tydzien pazdziernika (8-9.10 lub 15-16.10). Ktos bylby chetny?
powiedz coś więcej. nie wiem jak było w zeszłym roku
W zeszlym roku byla to krotka jednodniowa wycieczka. Spotkalismy sie w 4 osoby w Bielsku, wjechalismy wyciagiem na Szyndzielnie, podjechalismy troche po grzbiecie i kawalek w gore do schroniska a nastepnie zjazd w dol. Spokojnie, bez pospiechu. No moze Kohei na swojej 20" czul pospiech. Generalnie mielismy jedno 20", jedno 24" i dwie 29" i tylko to 20 nie bardzo nadawalo sie na gory ze wzgledu na odleglosci.
I maly filmik z wyjazdu:
W tym roku chcialbym cos podobnego ale moze udaloby sie pojezdzic troszke wiecej. Jesli byliby chetni i pogoda to najfajniejsza opcja by byla zrobic dluzsza wycieczke w sobote i druga, troche luzniejsza w niedziele. No i z na razie zgloszonych sugestii wynika, ze drugi termin ma wieksze szanse (tj 15-16.10)
no to slabo. mam 20".
Kohei w zeszlym roku w pewnym momencie padl i sie nie podnosil bo byl tak zmeczony na tej 20".
Ale jakby bylo wiecej chetnych tylko z 20" to mozna cos pokombinowac i zrobic dwie druzyny. Na 20tkach cos krotszego i bardziej technicznego, a na wiekszych kolach cos dluzszego.
Ja bardzo chętnie. Mam 24 ale słabe gdyż luxus z oponą górską. Jeździłem też w tym roku na 20" po Tatrach i było super, choć w połowie go nosiłem a w technicznych miejscach piesi mnie wyprzedzali. Też bardziej mi pasuje drugi termin.
Przemek (Łódź)
Również jestem zainteresowany. Pasują mi oba terminy, mam mono 24’’.
Wszystkiego jeszcze nie wiadomo. Poki co chetni byli raczej na jeden dzien, wiec plan jest taki:
- Wyjazd jednodniowy w sobote 15 pazdziernika
- Proponowane miejsca: Bielsko Biała, Szczyrk lub Wisła (szczegoly ponizej)
- Jesli ktos nastawil sie na wyjazd dwudniowy to proponuje powrot do Krakowa i jakas trase po Krakowie lub okolicy w niedziele
- Wiecej szczegolow i dyskusji na facebooku: https://www.facebook.com/event.php?eid=288062404540643 (event jest publiczny wiec powinniscie moc zobaczyc)
- Do konca tego tygodnia chcialbym miec ustalony wstepny plan to bede tu tez informowal
Ogolnie koncepcja jest taka, zeby podjechac gdzies gdzie jest wyciag i nim zabrac sie na gore. Najchetniej, zeby nie jezdzic w kolko chcialbym wyjechac jednym wyciagiem, dojechac gora w okolice drugiego, zjechac na dol i trase powtorzyc w przeciwnym kierunku. Niestety nie ma tu oczywistego kandydata, ale takie wyciagi sa dostepne w okolicy:
- Bielsko-Biala Szyndzielnia - gondola
- Szczyrk Skrzyczne - krzeselko
- Wisla Stozek - krzeselko
- Wisla Soszow - krzeselko
- Wisla Nowa Osada - krzeselko
- Ustron Czantoria - krzeselko
- Ustron Palenica - krzeselko
- Bielsko-Biala Szyndzielnia - gondola - tam juz bylismy, bylo fajnie ale…
- Szczyrk Skrzyczne - krzeselko - moim zdaniem opcja dla kazdego raJdera
- Wisla Stozek - krzeselko - nie wykluczam bo zjazd lasem moze byc calkiem niezlym wyzwaniem, nie pamietam jak wyglada lesna sciezka, ale obawiam sie ze wyciag moze byc nie czynny, normalnie to jest tylko krzeselko dla sportow zimowych
- Wisla Soszow - krzeselko - zwykla trasa dla sportow zimowych, nie wiem czy wogole jest tam jakas sciezka lesna
- Wisla Nowa Osada - krzeselko - odpada, trasa dla sportow zimowych
- Ustron Czantoria - krzeselko - swietna opcja ale moze byc trudna, nie znam tej gory, nigdy tam nie bylem
- Ustron Palenica - krzeselko - odpada, trasa dla sportow zimowych
Ksycho, dzieki za komentarze. W takim razie slabo moze byc z polaczeniem dwoch gor, no chyba, ze przejedziemy jakos z jednej pod druga
Sprawdzilem kilka stacji i nie jest tak zle:
Stożek:
KOLEJ LINOWA CZYNNA W GODZ 9-17 - ZAPRASZAMY ROWERZYSTÓW I TURYSTÓW
Jest trasa DH na ktorej w najblzszy weekend sa jakies zawody, moze byc niezle.
Soszow:
W październiku KOLEJ LINOWA będzie czynna w soboty i niedziele w godzinach 9.00 - 17.00
Szlaki:
- bezpośrednio przy schronisku: czerwony (Główny Szlak Beskidzki), niebieski do Wisły Jawornika
- w pobliżu: żółty i zielony prowadzący do Nydku w Czechach, czarny na Przełęcz Beskidek
http://www.soszow.wisla.pl/
Palenica:
Waruki bardzo dobre do uprawiania turystyki rowerowej i pieszej w okolicy Palenicy, kolej Linowa jest czynna we wszystkie weekendy a od maja w każdy dzień od 9.00 do 18.00 Zapraszamy turystów i rowerzystów.
http://www.palenica-ustron.com.pl/
Kusi mnie ta Czantoria, zjechac i potem moze jednak Palenice sprobowac.
Ewentualnie Czantoria i dojechac do tego Soszowa gora, tam zjechac a potem znow do gory i wrocic na Czantorie.
Wyglada nawet ze Stożek + Czantoria nie wygladają tak strasznie skoro cala trasa z podjazdem i zjazdem ma 20km
Kusi mnie Czantoria wiec proponuje spotkanie w sobotę 15go o 10 w Wiśle.
Czas na ostateczne decyzje. Moja propozycja:
Spotykamy sie pod kolejka na Czantorie w sobote 15.10 o 10:00.
Na pewno chciałbym zaliczyc zjazd z Czantorii ale pozostają dwie opcje:
- Wjeżdżamy na Czantorię, zjeżdzamy z niej i przerzucamy sie na Palenicę
- Wjeżdzamy na Czantorię, przejeżdzamy górą szlakiem do Soszowa lub Stożka, zjeżdzamy na dół, wjeżdzamy wyciągiem na górę, wracamy do Czantorii i zjeżdzamy do punktu startu.
Sądze, że obie opcje są do ogarnięcia i w sumie decyzję najpóźniej musimy podjąć będąc na CzantoriiMnie kusi druga opcja, ale to też troche zależy od składu i pogody.
Proszę o deklaracje kto jest chętny, bo to juz pora decyzji.